W ostatnich dwóch latach w wyniku decyzji wspólników SANPROBI Sp. z o.o. Sp. k. z siedzibą w Szczecinie powstał Zakład Produkcyjny SANPROBI, który jest najnowocześniejszym w Europie zakładem dedykowanym do konfekcjonowania produktów probiotycznych. Zakład został wpisany do rejestru producentów żywności i działa w oparciu o system kontroli jakości HACCP. Jednakże w rzeczywistości Zakład Produkcyjny SANPROBI został zaprojektowany i zbudowany jako zakład spełniający normy przewidziane dla produkcji produktów leczniczy, a zatem spełnia normy farmaceutyczne (tj. wymogi GMP).
Produkcja została zaplanowana i zorganizowana w taki sposób, aby możliwie maksymalnie ograniczyć wpływ czynników negatywnie działających na stabilność i jakość zawartych w produktach finalnych szczepów bakterii, tj. wilgotność i temperaturę. Szczególną uwagę przywiązuje się w Zakładzie także do ochrony produktów finalnych przed zanieczyszczeniami, w tym także zanieczyszczeniami krzyżowymi, wobec czego w Zakładzie stosuje się urządzenia i procedury zapewniające czystość na poziomie farmaceutycznym (farmaceutyczna klasa D).
W całym Zakładzie zastosowano bardzo rozbudowany system wentylacyjno-klimatyzacyjny pozwalający na kontrolowanie parametrów temperatury i wilgotności oraz zastosowano inne szczególne rozwiązania.
Zakład Produkcyjny SANPROBI wyposażony został w najnowocześniejsze urządzenia pochodzące od najbardziej renomowanych producentów produkujących urządzenia dla przemysłu farmaceutycznego, w tym między innymi:
Przemieszczanie do strefy czystej poddane jest procedurze ochronnej i wymaga dwukrotnej zmiany odzieży ochronnej, zmiany obuwia, używania czepków na włosy, maseczek ochronnych oraz każdorazowo mycia i dezynfekcji rąk. Do strefy czystej wejść mogą jedynie osoby za zgodą Dyrektora Zakładu, który wyznacza osobę towarzyszącą, zatrudnioną w danym obszarze Zakładu. Wyznaczona osoba jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo gości i przeszkolenie ich w zakresie zasad poruszania się i stosowania odzieży ochronnej. Do obszarów produkcyjnych strefy czystej mogą wejść tylko osoby posiadające aktualne badania sanitarno – epidemiologiczne. W przypadku braku książeczki zdrowia dla osób wizytujących, gości i służb technicznych dopuszcza się podpisanie oświadczenia do celów sanitarno - epidemiologicznych. Oświadczenie jest ważne przez 3 miesiące od daty podpisania.
Firma Sanprobi sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Szczecinie posiada Dział Badawczo-Rozwojowy dysponujący nowoczesnym laboratorium badawczym. W laboratorium w salach mikrobiologicznej oraz biologii molekularnej przy wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu odbywają się nie tylko badania jakości produktów probiotycznych, ale również eksperymenty naukowe, których wyniki uzupełnią wiedzę na temat struktury i działania bariery jelitowej i terapii jej zaburzeń, ale co istotne stanowić będą podwaliny rozwoju nowych produktów.
W laboratorium dokonywana jest ocena jakości mikrobiologicznej produktów probiotycznych i linii produkcyjnej. W oparciu o metody mikrobiologii klasycznej dokonywane są tutaj:
Rozpoczynają się procedury walidacji nowoczesnych metod molekularnych do protokołów referencyjnych. Dzięki nim możliwe będzie oznaczanie liczby mikroorganizmów określonych typów, rodzajów i gatunków z pominięciem etapu hodowli bakteriologicznej.
Znajdujący się w wyposażeniu laboratorium sekwenator kapilarny pozwoli identyfikować szczepy bakterii probiotycznych zawarte w końcowych produktach jak i potwierdzić brak obecności innych szczepów bakteryjnych. Umożliwi także kontrolę jakości poprzez sekwencjonowanie porównawcze.
Część eksperymentalna pracy laboratorium bariery jelitowej Sanprobi ogniskuje się na dwóch płaszczyznach, tj. a) poszukiwaniu szczepów o unikalnych właściwościach prozdrowotnych oraz b) analizie funkcjonalnej szczepów bakteryjnych zawartych w preparatach Sanprobi.
a) Poszukiwanie szczepów o unikalnych właściwościach prozdrowotnych
Największa liczba drobnoustrojów o właściwościach probiotycznych jest integralną częścią przewodu pokarmowego człowieka lub jest dostarczana do organizmu w produktach spożywanych w diecie. Pracę rozpoczyna więc izolacja materiału genetycznego bakterii z różnych materiałów biologicznych, którym z uwagi na bogactwo liczebnościowe, najczęściej jest kał zdrowego człowieka. Bezpośrednie sąsiedztwo zakładu produkcyjnego i możliwość kontaminacji produktu sprawia, że etap ten realizowany będzie we współpracy z innym podmiotem badawczym, w jego laboratoriach.
Bakterie selekcjonuje się na specjalnych podłożach mikrobiologicznych, następnie izoluje z nich materiał genetyczny, który po sekwencjonowaniu porównuje się z dostępnymi bazami danych mikroorganizmów. Przy poszukiwaniu konkretnych szczepów bakteryjnych sekwencjonuje się materiał genetyczny uzyskany bezpośrednio z izolacji kału.
b) Analiza funkcjonalna szczepów bakteryjnych zawartych w preparatach Sanprobi
Do oceny funkcji prozdrowotnych szczepów zastosowanie znajdują badania in vitro (np. hodowle komórkowe), in vivo (badania na zwierzętach) oraz kliniczne (z udziałem ludzi). W każdym z tych badań wykorzystywane są liczne metody badawcze służące do oceny:
Urządzenie do oceny właściwości cytochemicznych i cytogennych komórek, do określania immunofenotypu, potencjału proliferacyjnego i apoptotycznego.
Działanie sortera komórkowego jest oparte na pomiarze fluorescencji, co pozwala izolować komórki zawieszone w płynie. Daje to możliwość separacji komórek w oparciu o kilkanaście ich cech jednocześnie. Umożliwia wykrywanie, charakterystykę oraz ustalenie liczby mikroorganizmów oraz komórek somatycznych łącznie z ich separacją. Urządzenia tego rodzaju pozwalają zbierać populacje o czystości powyżej 98% i żywotności powyżej 95%. Sorter komórkowy rozszerza możliwości działania cytometru przepływowego.
Umożliwiają analizę DNA bakterii probiotycznych oraz określenie składu i funkcji mikrobioty na podstawie badań metagenomu.